Orgelconcert | Véronique van den Engh

22 mei 2021 @ 20:00 - 21:00

Véronique van den Engh (1962) is als organist verbonden aan de kathedraal van ‘s-Hertogenbosch. Véroniquewerd geboren in ‘s-Hertogenbosch. Ze begon met pianolessen op 7-jarige leeftijd. Zij kreeg achtereenvolgens pianolessen van Deirdre Harsanyi, Tine van Brederode, Walter Wolvekamp en op het Brabants Conservatorium van Max Geene en Cecile de Grijs.

Op 14-jarige leeftijd kreeg ze haar eerste orgellessen van haar oom Aat Broersen in Haarlem. Gedurende de laatste twee middelbare schooljaren doorliep zij de vooropleiding van het conservatorium en had toen les van Maurice Pirenne.

Na haar Gymnasium B opleiding ging ze studeren aan het Bra­bants Conservatorium in Tilburg. Ze behaalde daar als leerling van Maurice Pirenne het diploma Docerend Musicus in juni 1989 en een jaar later het diploma Uitvoerend Musicus voor orgel.

Bij Cees Rotteveel studeerde zij koordirectie, waar­voor ze in juni 1988 afstudeerde.

Véronique was jarenlang de vaste registrant van Maurice Pirenne en Louis Toebosch en heeft bij vele binnen- en buitenlandse organisten geregistreerd.

Sinds augustus 1989 is zij als docent verbonden aan de Schola Cantorum van de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch, alwaar zij van 1974 tot 2008 zelf als sopraan zong. Zij geeft lessen gregoriaans, solfège, AMV en partijrepetities aan de jongens en meisjes van het koor.

Bij de Schola Cantorum was zij vanaf ca. 1985 ruim 20 jaar assistent-dirigent.

Gedurende vijfentwintig jaar was zij in de Sint-Jan assistent-organist.

Op 1 februari 2008 volgde zij Maurice Pirenne op als organist van de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan te ’s-Hertogenbosch, nadat zij hem vanaf 5 oktober 2007 gedurende zijn ziekte volledig heeft vervangen.

In juni 2014 verscheen haar eerste cd ‘Imposant‘, in juli 2015 haar tweede cd ‘Allure‘ en in mei 2017 haar derde cd ‘Illuster’. Op de cd’s staan diverse orgelwerken, gespeeld op het monumentale groot orgel van de kathedraal.

Zij nam het initiatief tot het tot stand komen van en werkte mee aan het boek:  “Het groot orgel van de Sint-Janskathedraal, De Nachtwacht van ’s-Hertogenbosch”, dat in november 2016 uitkwam.

In april 2018 verscheen een compositie van haar in het tijdschrift ‘Muziek en Liturgie’.

Zij is bestuurslid bij de Stichting Orgelkring “Hendrik Niehoff” en de Stichting Maurice Pirenne.

In november 2014 ontving zij de gouden eremedaille en insigne, een kerkelijke onderscheiding van de NSGV, vanwege haar 40-jarig lidmaatschap van de Schola Cantorum. Ruim 34 jaar als sopraan en 6 jaar als organist, die ambsthalve lid is van de Schola.

22 mei 2021

Site: